Glimtar från lektioner

Eftersom vi inte tar emot besökare under lektioner tänkte jag försöka hinna ge små glimtar från den här.

Tiden går fort!

Tiden går fort och jag har inte hunnit skriva så många glimtar som jag tänkt. Nu har undervisningen kommit igång i alla grupper. Vi arbetar med teaterträning och planerar för framtida produktioner.

Teaterlinjen består nu av 16 fantastiska ungdomar. För tillfället grubblar jag över rollfördelningen i årets två produktioner: Bernardas hus och Haren & Vråken. Samtidigt sliter treorna med sina monologer ihop med dansare och musiker. På söndag får jag se dem, det ska bli jättespännande! Tvåorna jobbar med dikterna som ska framföras vid FN-konserten den 24 okt, och snart ska de börja välja sina monologer. Ettorna jobbar hårt med fokusträning och scenframställning. Snart är det kollationering för båda produktionerna… :-)

Scenrävarna på måndagarna har just fastnat för en pjäs som heter Bye bye baby, och som handlar om olycklig kärlek, facebook och om ifall verkligheten verkligen finns eller bara är ett event…? Det här är en grupp med många nytillkomna deltagare, och vi jobbar samtidigt med att lära känna gruppen och hitta ett samspel. Det känns som att det här kommer att bli en toppengrupp; alla är öppna, lättlärda och jättetrevliga!

Scenstjärnorna 1 har precis börjat repa på En midsommardröm med sjörövare. Det här blir en barnföreställning med målgruppen förskoleklass till åk 2. Vi har fördelat roller och börjat jobba med rollernas rörelsemönster ihop med musik och sång. De hittar fantastiska fantasifulla rörelsemönster och rolltolkningar. Oj vad den här gruppen har gjort framsteg sen jag först lärde känna dem för två år sen!

Scenstjärnorna 2 har samma målgrupp med sin pjäs Sagan om den övergivna dockan, i regi av Jura från teaterlinjen. De har denna vecka börjat jobba med sin första scen, och det ser mycket bra ut. Också en grupp som gjort stora framsteg och verkligen kan lyssna in varandra och acceptera. Så kul att se!

Kvarpåscen Ä har två stycken minipjäser på gång som vi använder till att öva dramaturgi, ljus och ljud innan vi börjar med de två produktioner som ska spelas veckan före påsk. Den här gruppen har blivit mycket bra på att samarbeta och det är en fröjd att se dem sätta tänderna i sina egna produktioner på lektionerna!

Kvarpåscen Y jobbar med att lyssna in och acceptera gruppen, visa saker tydligt med kroppen och läsa av varandra. Acceptera och spela med är höstens stora ledord! Den här veckan gick vi igenom enkel dramaturgi: visa plats, person, skapa vändpunkt och slut. Nu ska vi snart ge oss på att skapa egna pjäser i mindre grupper. Det är en jättegullig och mycket fantasifull grupp, så det kommer att bli bra föreställningar i veckan före påsk!

Nypåscen Ä har precis börjat planera en julföreställning så smått. En toppengrupp som verkligen kommit igång snabbt! De jobbar också mycket med att lyssna in och läsa av gruppen, acceptera och spela med, använda rösten så den hörs. Den här gruppen kommer bara att vara Nypåscen fram till jul, Sen blir de Kvarpåscen under vårterminen, och får längre lektioner: 16-17.30.

Nypåscen M och Y är två alldeles underbart gulliga grupper att jobba med! De jobbar båda med att visa saker tydligt med kroppen på scenen, att använda rösten, att våga kliva fram och ta fokus på scenen. Vi har också börjat arbeta med en saga som förmodligen kommer att bli vårterminens föreställning. Det är en lång och ganska komplicerad berättelse som vi börjar förbereda redan nu. Ganska snart kommer den dock att, för ett tag, få lämna plats för arbete med en liten kort julföreställning som kommer att gå av stapeln på terminens sista lektion.

Lite vet jag om de grupper jag inte leder också… Flamman jobbar på och har börjat läsa manus. Scengångarna har också nåt spännande på gång… mer säger jag inte just nu…

På det stora hela en jätterolig terminsstart! Jag har en fantastisk förmån som får tillbringa mina eftermiddagar och kvällar med alla dessa underbara barn och ungdomar!

/Did you give the world some love today, babe? ♥

Scenstjärnorna 1

Träffade också den första av de två Scenstjärnorna-grupperna. Oj vad jag var impad av dem! De har verkligen utvecklats under förra året! Nu jobbar de länge och koncentrerat med ganska svåra saker, som fokus, andning, uppmärksamhet, status mm.

Sen gjorde vi vår första riktiga textövning med en kort text och det blev ett fantastiska resultat! De lyckads verkligen få fram på hur många olika sätt samma text kan gestaltas på scenen! Eftersom alla gick in i jobbet så koncentrerat och djupt, har vi inte uttömt alla möjligheter än, så vi fortsätter nästa fredag.

Det ska bli fantastiskt spännande att se den här gruppen sätta tänderna i sitt första manus. It'sgonna be awesome!

:-)

Nypåscen M

Idag träffade jag den första av höstens nybörjargrupper; ett gäng glada trevliga 9-10-åringar. Det var så kul! De var uppmärksamma, arbetsvilliga och duktiga. Alla kastade sig in i olika teaterövningar med huvudet före. Vad sägs t ex om arga simmande fotbollar? Eller glada häxor som äter? Vi hade också rundvandring i Lilla Teatern, övade på varandras namn, övade att visa olika ålder, platser och känslor på scenen, mm mm. 

Läxan är att öva rösten; styrka och artikulation och olika uttryck: Alfabetets användning anar aporna aldrig!

Det kommer att komma bra föreställningar från den här gruppen kan jag säga!

:-)